Huolehdithan lemmikkisi punkkisuojasta! 🕷️

Punkkeja esiintyy lähes kaikkialla Suomessa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Punkit heräilevät, kun päivälämpötila ylittää noin +5°C. Tehokkaan punkkisuojan suunnittelu ja ulkoloislääkityksen aloittaminen on tärkeää tehdä hyvissä ajoin.  Punkkien torjunta on keskeinen osa lemmikin ja omistajan perusterveydestä huolehtimista useista syistä:

  1. Punkkien levittämät taudit: Punkit voivat kantaa ja levittää hengenvaarallisia tauteja kuten borrelioosia (Lymen tauti) ja anaplasmoosia. Nämä taudit voivat tarttua sekä lemmikkiin, että ihmisiin aiheuttaen vakavia terveysongelmia. 
  2. Lemmikin terveys: Punkit voivat kiinnittyessään ja verta imiessään aiheuttaa lemmikille myös kipua ja ihovaivoja kuten kutinaa, ärsytystä ja jopa allergisia reaktioita. Jos punkkia ei poisteta ajoissa, puremakohta voi tulehtua ja vaatia eläinlääkärin hoitoa.
  3. Ennaltaehkäisy on paras hoito: Punkkien torjunta on tehokkaampaa ja edullisempaa kuin mahdollisen taudin hoito jälkikäteen. Estämällä punkkien puremat vähennetään riskiä sairastua punkkien levittämiin tauteihin ja mahdollisiin terveydellisiin komplikaatioihin.

Tehokkain tapa suojata lemmikki punkkien välittämiltä taudeilta on punkkien häätöön tarkoitetut loislääkkeet. Valmisteita löytää tabletteina, niskaan annosteltavana paikallisvaleluliuoksena sekä punkkipantana. Osalla näistä valmisteista on punkkeja karkottava vaikutus, kun taas osa lääkkeistä tappaa lemmikkiin kiinnittyneet punkit. Suojan kesto vaihtelee valmistekohtaisesti. 


Punkkien ehkäisy on helppoa ja tehokasta!

  • Punkkipannat – Vaikutusaika noin 6–8 kuukautta. Pantaa tulee pitää koiralla koko punkkikauden ajan. Osalla pannoista on myös punkkeja karkottava ominaisuus.  
  • Paikallisvaleluliuokset – Vaikutusaika noin neljä viikkoa. Liuos levitetään niskan/lapaluiden väliin iholle. Osa paikallisvaleluliuoksista myös karkottaa punkkeja.
  • Tabletit – Vaikutusaika kuukauden tai kolmen kuukauden ajan riippuen lääkevalmisteesta.  Lääke tappaa ihoon kiinnittyneet punkit. 

Punkkilääkitysten lisäksi lemmikin turkin tarkastaminen ulkoilujen jälkeen on tärkeä osa punkkien torjuntaa. Turkki on hyvä käydä läpi käsin tai harjan avulla erityisesti alueilta, joihin punkit mielellään tarttuvat eli kaulalta, korvien takaa, kainaloista, nivusista, tassunpohjista ja vatsan alueelta.Jos havaitset lemmikissä ihoon kiinnittyneen punkin, pyri poistamaan se mahdollisimman pian tarttumalla punkkiin läheltä ihoa ja vetämällä punkki irti. Helpoiten irrotus tapahtuu punkkilasson tai punkkipihtien avulla.

Punkin irrotuksen jälkeen ihoon saattaa jäädä pieni kohouma, mutta tämä häviää yleensä ajan kuluessa. Tarvittaessa alueen voi puhdistaa kirvelemättömällä paikallisantiseptilla.  Jos havaitset puremakohdassa tulehduksen merkkejä kuten voimakasta punoitusta, kipua, kuumotusta tai eritystä,  olethan yhteydessä eläinlääkäriin jatko-ohjeiden saamiseksi.

Kuonolan eläinlääkäriasemalla huolehdimme tarvittaessa sekä punkin irrotuksesta että puremakohdan jälkihoidosta.Huomioithan, että osa koirille tarkoitetuista punkkilääkkeistä voi olla kissoille myrkyllisiä, eikä näin ollen suositella käytettävän kissatalouksissa. Eläinlääkärimme Kuonolassa osaa suositella juuri sinun lemmikillesi sopivaa punkkilääkitystä.